zon schijnt door bomen op het mos op de grond

Kun je wel steun gebruiken, omdat je vastloopt in je rouw en verlies? Ik wil je hierbij graag helpen.

Iedereen heeft in het leven te maken met verlies. Rouw en verlies maken deel uit van het leven. Je kunt bij rouw en verlies denken aan het overlijden van iemand die je dierbaar is. Maar er zijn ook andere verliezen die je meemaakt, waardoor je intens kunt rouwen. Welke verlies het ook is: je wereld ziet er ineens anders uit en zal nooit meer hetzelfde zijn.

Rouw en verlies door overlijden

Wanneer je te maken krijgt met verlies door overlijden van iemand die je dierbaar is; je partner, je ouder, je kind, je vriend of vriendin, je broer of zus, kan dat enorme invloed hebben. Je komt in een rouwproces en dit proces is voor iedereen anders. Want elk rouwproces is uniek.

Andere vormen van rouw en verlies

Maar je kun je ook andere ingrijpende verliezen meemaken; verlies van je werk, verlies van relaties, een echtscheiding, verlies van de hoop op een kind, verlies van gezondheid, een chronische ziekte.

Welk verlies het ook is, het kan je leven behoorlijk op z’n kop zetten. Je krijgt te maken met heftige gevoelens en gedachten, die jou het gevoel kunnen geven dat je erin verdrinkt. Verdriet en rouw is antwoord geven op verlies. Pijn om dat wat verloren is, doormaken.

Rouw heeft tijd en aandacht nodig

Er bestaat geen kant en klaar recept voor het omgaan met verlies en rouw. Maar verdriet lost niet op door het uit de weg te gaan, ervoor te vluchten. De enige manier is om de pijn toe te laten en er door te gaan. Het verlies moet onder ogen gezien worden. Dan kan de pijn lichter worden, waardoor je beter in staat bent om met de emoties om te gaan. Zodat je in plaats van overleven leert leven met het (soms ondraaglijk) verlies en gemis.

In de rouwbegeleiding is er ruimte voor het bespreken van je emoties. En ook wat de impact is van het verlies op je leven is en hoe je hier mee om kunt gaan. Zodat je het verlies kunt verweven in je bestaan, om zo weer voorzichtig stappen te zetten om verder te gaan.


Wanneer je verdrietig bent, kijk dan opnieuw in je hart en zie dat je huilt om wat je vreugde schonk.

Kahlil Gibran