witte bloem op donkere achtergrond

Heb jij te maken met een dierbare die is omgekomen door zelfdoding? Misschien vraag je je af of het ooit nog mogelijk is om het leven weer op te pakken? Hoe ga je dan verder? Ik wil je graag hierbij steunen.

Emotionele aardbeving

Het verliezen van een dierbare door zelfdoding is één van de meest ingrijpende verliezen. Het is een enorme, traumatische schok. De ontsteltenis en verbijstering is groot. De grond onder je voeten is weggeslagen. Opeens stort heel je wereld in. Jouw kind, jouw man of vrouw, jouw zus of broer, jouw vader of moeder, jouw vriend of vriendin, die een eind aan zijn of haar leven maakt.

Zelfdoding doet de nabestaanden in een emotionele aardbeving belanden, waarin een enorme mengeling van verwarrende emoties kan zijn: intense pijn, heftig verdriet, ontreddering, boosheid, woede, wanhoop, afwijzing, verlatenheid, schuldgevoel, schaamte en machteloosheid.

Rouw door zelfdoding is rauw. De pijn is vaak hevig. Als nabestaande kun je je erg kwetsbaar voelen.

Ondanks alle openheid van deze tijd, heerst er vaak nog een taboe, waardoor het onderwerp zelfdoding vermeden wordt. Het kan daarom heel moeilijk zijn om met anderen over het verdriet te praten. Dit kan je als nabestaande eenzaam maken .

Rouw na zelfdoding lijkt op rouw na een ander verlies, maar er zijn ook verschillen. Dit maakt dat het rouwproces anders is, gecompliceerder en vaak ook zwaarder.

Waarom ?

Kenmerkend bij zelfdoding is dat het veel vragen kan oproepen: Waarom is dit gebeurd? Waarom overkomt dit mij? Waarom heb ik het niet gezien? Had ik het kunnen voorkomen? Mensen met een gelovige achtergrond, kunnen zich afvragen: Waar was God op dat moment? Al deze vragen kunnen je, als nabestaande, intens bezig houden.

Rouwbegeleiding

In de begeleiding van deze rouw mogen de overweldigende gevoelens zoals verdriet, angst, woede en schuld geuit en besproken worden. Als erover gepraat wordt, kunnen ze lichter worden, waardoor het draagbaarder gemaakt kan worden. Pas dan kan de vraag gesteld worden: hoe ga ik verder?

Als professional en ervaringsdeskundige help ik je graag bij dit zware rouwproces om een weg te vinden hier mee om te gaan.

Rouw kun je niet oplossen.Wel kunnen we samen op zoek gaan naar wat kan helpen om er beter mee om te kunnen gaan, om het beter te kunnen dragen.

Ik rouw om alles wat geweest had kunnen zijn en wat nu nooit zal gaan komen.

Nicolas Wolterstorff